יעקב אביב מפקח בנייה

יעקב אביב על תורת המדידות

כל מודד חייב להיות בעל רישיון מדידה. כל מודד לומד מקצוע כ"תואר" במשך 4 שנים. לא כל אחד יכול לעסוק במדידות (לימודים קצת יותר קשים מהנדסה).
יש כמה סוגי מכשור למדידות, ועם השנים הם השתכללו, במכשור החדש (ה-GPS של היום) כל המדידות הם אותו הדבר, לכן אין הבדל בין מודד אחד לשני אלא בכמה כללים ושיטות שעל פיהם הם עובדים.
– יש סטיית תקן שהם חייבים להשתמש בה כלפי הבית וכל המדידות הם כלפי אותה סטיית תקן. אבל אנו רוצים להמנע מזה ולכן מנסים לאפס כמה שיותר את הסטיית תקן לפי המכשור של המודד. בגלל זה הם לוקחים גם מפות מדידות קיימות של השכונה או של הפיתוח כולל מדידות של מודדים אחרים ומאפסים את המכשיר שלהם לפי  המודדים הקודמים שמדדו את האיזור.
הבעיה במדידות היא לא איך מדדו וסימנו כי נצא מנקודת ההנחה שרוב המודדים הם הטובים ביותר אשר מסמנים נכון הבעיה ובעלי רישיון ויודעים למדוד את הבית נכון.
הבעיה העיקרית היא הלנת סימונים – המודד היום סימן מדידות במהלך יום ראשון וביום שני עבדו וכך האלה והסימון נשאר במקום.. הבעיה היא שיכול להיות שהסימון זז בטעות או במכוון מישהו בטעות בעט עם הרגל בסימון אז הוא החזיר אותו למקום שהוא חושב שהסימון היה אבל בפועל לא חזר לאותה נקודה או שטרקטור הזיז אדמה או קדחו קלונסאות והסימון זז לבד באופן טבעי (אדמה רכה זזה)
כל מה שקשור להלנת סימונים הם יורדים מרמת הדיוק ושם מגיעות רוב הטעויות של הבנייה..הסימונים הרבה זמן בשטח ולכן דברים יכולים לקרות והסימון לא יהיה תואם למצב האמיתי.
בגלל זה נולדה שיטה שנקראת "אבטחת סימונים". לכל סימון קריטי יש 2 נקודות אבטחה שמציירים במידה מסוימת ומרחק מסוים על קיר (למשל 2.2 מטר) וזה אבטחה של קו בניין. לבית יש 4 קווי בניין ולכל קו עושים 2 אבטחות שבהצלבה שלהם נחזור לנקודה הנכונה שסומנה אבל לרוב זה לא עוזר כי הקבלנים והעובדים עדיין מסתמכים על הסימון בשטח ופחות כל סימון בודקים לפי האבטחות.
זה גובה 0.0 שמסמנים על גב הפילר שזה בעצם גובה ריצוף פנים הבית
זה גובה 0.0 שמסמנים על גב הפילר שזה בעצם גובה ריצוף פנים הבית
פילר חשמל
פילר חשמל

אז איך מסמנים בית נכון?

בית מסמנים תחילה בגובה 0.0 לפי פילר חשמל, ולפי זה חופרים את המגרש. כך, הקבלן מחשב גבהים של ריצוף בבית, קורה והרצפה של הבטון, קלקל מתחת ולפי זה חופר את הבית.
אחרי זה רצוי לסמן רק קלונסאות עם כמה נק' מפתח כדי לאבטח שאם במקרה זזו סימונים נוכל לשחזר סימונים כי ביניהם יש מידות.
רק אחרי שמנקים קלונסאות ועוברים בדיקה סונית ומגיעים לשלב ביצוע יותר מתקדם מסמנים את קווי הבניין (לעולם לא לסמן בניין לפני קידוח קלונסאות כי סביר להניח שיהיה טעויות בבית – רק אחרי קידוח קלונסאות)
אחרי שהתחלנו לבנות בית ועשינו שלב חומות מביאים את המודד לפעם נוספת לסימון גבולות מגרש..
 
בקצרה: סימנו את הבית גובה 0.0 סימון ראשון, סימנו קלונסאות סימון שני, סימנו קווי בניין סימון שלישי, סימון רביעי ואחרון הוא קווי מגרש. כל הסימונים חייבים להיות בלי הלנת מידות בשטח (שלא ישבו סתם המידות בשטח ובאתר הבנייה).
 
ההבדל בין לקחת מודד ל4 פעמים בשטח לבין לקחת מודד לפעם אחת בשטח זה מסתכם רק בהבדל כספי –  שרוב הקבלים והיזמים מעדיפים לחסוך וזו אחת מהטעויות הגדולות והקריטיות של הבנייה, טעות גדולה ומקשה בקבלת טופס 4 בסופו של דבר.
למה זה מקשה? כי בקבלת טופס 4 עושים מדידת HISMADE של מה שבאמת נעשה בשטח ואם זה מתאים לתכנון – וכאן עולות כל הבעיות למשל:
1. בנו את הבית או את המבנה לא במיקום
2 סטיות ביצוע – בשביל זה יש סטיית תקן אבל לא בשביל טעויות במדידה
3. אם הבית לא במקום (מעל 25 סנ' ומעלה לצד אחד) סביר להניח שטופס 4 יהיה קשה וכרוך בהיתרים קשים – למשל: חומה מעל 25 סנ' סטייה צריך לפרק ולבנות חדש וזה נזק כספי מאוד גדול ליזם / לקבלן.
 
בגלל זה צריך מפקח ולעשות הליך נכון של מדידה ולא לקצר תהליכי מדידה גם אם זה עולה יותר זה בסוף משתלם.
סימון מדידות
סימון מדידות
מסמנים מדידות
מסמנים מדידות

מדידות למתקדמים - המידע החשוב של יעקב אביב מפקח הבנייה

צריך להבין שיש תורת "ברוטו – נטו" במדידות. תורה שמדברת על פנים וחוץ הבית וגודל הבית. 
 
שיזם או קבלן מדבר עם אדריכל למדידת דלתות / חלונות / מטבח או על מדידות של בית
הם תמיד ידברו במידות נטו, שבשביל שהפתח יתקיים צריך לעשות עבודות ברוטו..
למשל: קיר 10 סנ' – אין דבר כזה קיר 10 סנ' כי רק הבלוק עצמו הוא 10 סנ' ויש עוד טיח ושליכט ואפילו חיפוי וזה כבר הופך ל13 סנ' ושמדברים במידות נטו אלו מידות שונות מהברוטו.

צריך להבין שאם חורגים במידות בין הברוטו לנטו – יהיה קושי לקבל טופס 4. לכן, צריך איש מקצוע טוב לדעת מה זה הברוטו והנטו, מה מותר ואסור כדי שהמידות יהיו מושלמות ללא חריגות.

בין אם זה מידות של הבית עצמו, בין אם כל הפתחים של הבית, בין אם מיקומים של כיורים, נקודות חשמל – תמיד מסתכלים על המידות נטו ואת הברוטו להשאיר לאנשי המקצוע.
 
רוב תוכניות אדריכליות מתעסקים במידות ברוטו ואתם מחשיבים נטו.
סימון באתר בנייה
סימון באתר בנייה

איך לבחור מודד לפרויקט הבנייה שלכם? על פי 3 פרמטרים

א. לפי מכשורים חדשים וחדישים, לכל מודד צריך להיות אישור עם רישיון לכל מכשיר .
ב. מודד שיש לו יחסים עם הקבלן/מפקח – יחסי עבודה שיהיה קל לעבוד, היכרות קודמת בפרויקטים.
ג. להיות עם המודד בשטח ולקבל מפת סימונים לפי איך סימן את הבית ולוודא שזה תקין. קובץ מודפס DWG לפי החלטתו ומה התלבטויות מאיפה לקח נק' איזון.
סימון באתר בנייה
סימון באתר בנייה

מה הקשר של מפקח הבנייה למודד?

קשר מאוד הדוק, במיוחד בהתחלה. ובהליך של הטופס 4יעקב אביב: "אני אישית מקפיד להמשיך עם אותו מודד לטופס 4 ולא לשנות מודדים באמצע, אני מזמין אותו כל פעם בדיוק למה שאני צריך ולא נותן לו לסמן מידות שילונו ויעמדו בשטח סתם הרבה זמן ללא שימוש אלא רק למידות שאנו צריכים להשתמש בהם. אני מעדיף לעבוד עם מספר קטן של מודדים שאיתם עבדתי בעבר ויש לי ניסיון עבודה מולם בגלל החשיבות וקדושת המידות".

סימון בשטח
סימון בשטח

מה הבעיה בתחום המדידות בוילות ובניות פרטיות?

הבעיה במודדים מתחילה בזה שיש כל מיני קבוצות של בונים פרטיים או קבוצות רכישה שבנו חבילות זולות של מודד והוא לא אחראי על סימונים שנשארו בשטח "אז זה לא באחריותו ולא אכפת לו" ומזה נולדה תחרות בשוק שמודד מסמן את כל הסימונים בשטח, הכל בפעם אחת ואם רוצים ביקור נוסף זה עולה עוד כסף. צריך להבין שהשיטה הזו היא מחוץ לאנשי הביצוע כי הם לא אוהבים לסמן הכל בפעם אחת כי אי אפשר לשמור על המדידות והסימונים.בדרך כלל שמגיעים בונים עם חבילה כזו סגורה של מדידות הכל בפעם אחת אנחנו מחזירים אותם בחזרה ועושים חבילה חדשה שהוא מגיע לפחות 4 פעמים לשטח (תלוי במבנה) ומזה גם משתנים המחירים. "צריך ללמוד מטעויות של אחרים.. הכל עניין של הלנת מדידות וסימונים, לעולם אסור לשים מדידות בשטח ללא שימוש כי סביר להניח שהם יזוזו מכל מיני סיבות".
הם פשוט עשו חבילה. כל מודד הציע את המחיר הכי זול שלו בתנאי שמסמן הכל ביום אחד. הבעיה היא שאי אפשר לחפור את המגרש כי אין סימון לפני אז לא חופרים נכון, כך קודחים לא נכון ויוצק לא נכון ואחרי שהכנסנו כלים לשטח אז צריך לחפש בשטח את הסימונים של קווי הבניין שלפעמים הם זזו אז מסתמכים על הבטחות שלא יודעים בדיוק איך המודד עשה אותם וזה לפי פשרה / השערה ופה נולדות הטעויות.בגלל שאין מודד עד טופס 4 ואם אין מפקח מקצועי אז כל בעלי המקצוע ישתקו ויעלימו עין וכל הבית נבנה מראש לא נכון, ולצערנו, זה חלק גדול מהבתים בישראל שנבנים לא מדויקים.
השוק וה-"המסחרה" של כל החבילות מדידות הזולות בפעם אחת זו בעיה רצינית שיוצרת ליקויי בנייה. זה מה שקורה שרוב הבונים מסמנים בפעם אחת ולא מחלקים לפי איך שנכון ורצוי לבצע בשטח!

לחזור למשהו ספציפי?

יצירת קשר

רוצים גם לבנות את בית החלומות שלכם?

אז הגיע הזמן שנדבר!  השאירו פרטים בטופס ונשוחח בקרוב